Inspiratie

Op deze pagina verzamelde ik tot en met 2018 inspirerende filmpjes over internationale thema's en duurzaamheid. Eerst op datum en hieronder op thema. Het is fantastisch om de wereld via een muisklik te leren kennen. Wereldwijde verbondenheid door ons mens-zijn, door de producten die we kopen en dingen die we doen. Een verbondenheid die oproept tot solidariteit (=samen staan). Samen wereldproblemen in gelijkwaardigheid en respect maar met een verschillende verantwoordelijkheid aanpakken.

Oktober 2018: 10 jaar geleden: Obama was verkozen. Met een groep internationale collega's keken we in een antieke aula met sfeervol houtwerk van de Universiteit van Vilnius. We stonden allen rechtop en een dataprojector bracht zijn boodschap van hoop. Hoe hij geschiedenis schreef als eerste zwarte president. Hoe hij mensen verenigde rond de symbolen van de natie: een 106-jarige vrouw die ging stemmen. In deze verkiezingsmaand een inspirerende speech.


September 2018: Het wordt een bijzonder academiejaar. Voor het eerst worden hogeschoolbanken bevolkt door mensen geboren na 2000. Studenten in een andere eeuw geboren dan mezelf worden talrijker. Een andere ‘collectieve geschiedenis’. Kennen zij Lehman Brothers die nu juist 10 jaar geleden 'gevallen' zijn? Mijn 15de jaar in het Hoger Onderwijs. 10 jaar ‘Dealing with Global Challenges’.  5 jaar ‘wereldbrede uitdagingen’ bij KdG. 

Juni 2018: Hoera vakantie. Laten we even terugkijken op 2017-2018 aan KdG.

Mei 2018: Verhalen over mensenrechten, geweldloos verzet, familie, .... Prachtige verhalen van gewone mensen die hun eigen geschiedenis verbinden met die van hun land en de wereld. Meer dan 10 jaar geleden gebruikte ik My Shoes a digital story by Luciana Padilla (ook lijkt de versie YouTube recenter) en ook The Gift of Nonviolence by Leroy Moorethe. Heel mooi. Samengezet op Storycenter.org

April 2018: Even wegdromen bij Moon River in de versie van Priscilla Ahn. Stil worden en wegdromen kan héél inspirerend zijn.

Maart 2018: Tijdperk van de mens. Tegenlicht gaat dieper in op hoe we onze planeet zo fundamenteel veranderen dat er een nieuw geologisch tijdperk intreedt. De laatste 70 miljoen jaar veranderde het aanzicht van de aarde nooit zo snel en zo fundamenteel als de laatste decennia. Het toedoen van de mens, die als Sapiens Sapiens nog maar 70.000 jaar rondloopt op die planeet, noemt het antropoceen of beter het antropocien. Het klimaat wordt warmer en natter. CO2-niveaus stijgen op amper twee eeuwen van 280 PPM naar 500PPM. Zeeniveaus stijgen verder en tillen de aarde definitief uit de cycli van het Pleistoceen. Alle gletsjers en ijskappen smelten, temperaturen keren terug naar de niveaus van het mid-plioceen (mondiaal 2° warmer dan nu) en mogelijk zelfs het mioceen (4à6° warmer). A Human planet.

Februari 2018: Bijna lente. 'Wanneer is er leven op een planeet? Als de planeet zelf leeft', was het antwoord van James Lovelock die in de jaren '60 werkte aan instrumenten voor leven op andere planeten. Zijn Gaia Hypothese zal de komende generaties getest kunnen worden, als we planeten buiten ons zonnestelsel beter leren kennen. The living Planet, onze thuis. Beelden die ik al lang wou delen. De hartslag van het leven, seizoen na seizoen. Niet ons leven, maar dat van onze planeet. Miljoenen jaren voor ons en miljoenen jaren na ons.

Januari 2018: Trump besteedde in 2017 824.6 miljard dollar aan defensie. Dat is meer dan 10.000 dollar per gezin van vier. En dit al jaren. Daardoor is er bij de start van 2018 3.300 kg TNT eq springstof beschikbaar per wereldbewoner. Een halve kilo is genoeg om 4 mensen te doden. Hiroshima-overlevende Setsuko Thurlow's roept gepassioneerd op tot actie, bij de ondertekening van het verbod op kernwapens aangenomen bij de Verenigde Naties op 7 juli 2017. 'We betalen niet voor vernietiging, niet voor vervuiling, niet voor dood van toekomstige generaties maar voor het vervullen van menselijke behoeften, ratificeer daarom dit verdrag.' Nucleaire wapens zijn immoreel nu zijn ze ook illegaal. België-met kernwapens op Kleine Brogel-stemde tegen vindt kernwapens essentieel voor haar veiligheid. Beschamend!

December 2017: De laatste maand van het jaar, dus laten we plannen voor de toekomst. Op My 2050 kan je verschillende scenario's uitproberen. Klik op 'De uitdaging' en ga dan meteen naar de toepassing. Ontdek hoe je de doelstelling nooit kan halen als je bepaalde knoppen zoals 'Koopstofopvang' CCS, niet gebruikt. Veel hoop op iets dat vooral nog theorie is. Ook opmerkelijk dat bepaalde knoppen niet in een 'out of the box' richting kunnen. Wat als we nu eens minder mobiel zijn, minder vlees eten en de economie laten ontgroeien? Is geothermische en hydro-elektriciteit zo vanzelfsprekend in Vlaanderen? Kijk ook naar de tool voor experten. Deze wereldbrede uitdaging is bijzonder groot!

November 2017: Laten we even terugdenken aan 'zwarte zondag', 24 nov 1991. Vlaams Blok breekt door. Vandaag vertelt Anke Van dermeersch aan Altright (min. 11.14): 'islam ziet vrouwen als minderwaardig, zelfs als kwaadaardig en deze waarden worden door massamigratie hier toegepast.' (Min 13.00) 'ze zien vrouwen als niets meer dan een oven om meer Jihadi's te kweken, daarom hebben ze zoveel kinderen." en die houding geeft problemen in onze samenleving. 'ze behandelen vrouwen als een ding' (min 14.03). Anke is trots dat ze racist is en wil het voorbeeld geven om op te staan en voor haar kinderen te vechten. (Min 25:06) Die moslimmannen en -jongens 'Als je geen hoofddoek draagt behandelen ze je als hoeren en als een minderheid en dat mag niet gebeuren op school'. Wat een beeldvorming! Hoe kan deze dame dit ongestraft zeggen? 'Vluchtelingen kunnen hier niets komen doen, de cultuur is te verschillend'. Het racisme is niet meer biologisch maar cultureel. Ze beweert dat patriottistische partijen op snelle schaal aan het groeien zijn en zo komt er een oplossing voor 'dit probleem'. Wat een simplisme (zie haar brief van enkele weken geleden). Alles op één hoopje. Beste Anke, de UVRM werd ondertekend door alle landen (uitz. Iran en Saoedi-Arabië, migratie uit die landen is beperkt). Laten we werken aan correctere beeldvorming en betere ideeën. 

Oktober 2017: Extreme armoede beëindigen voor 2030? Het kan! Doelgerichte ontwikkelingshulp: investeringen in basisgezondheidszorg, onderwijs, water en elektriciteit, maken een wereld van verschil. In deze film is 'Dollar street', één straat met alle wereldbewoners van laag naar hoog inkomen en heel leerrijke visualisatie. Bekijk de voordeur, favoriete speelgoed of de slaapkamer van een rijk, een middeninkomen en een arm gezin van alle landen ter wereld. 

September 2017: The Coming War on China is een film van mensen. Van mensen misleid en gebruikt om 'intake' van nucleaire besmetting (fallout) te meten. In minuut 27 getuigt een vrouw die haar kind verloor. Van militairen op de Reagan Test Site genietend van luxe op de tropische Marshall eilanden tegenover de miserie van de plaatselijke bevolking op Ebeye eiland. Van mensen protesterend tegen Amerikaanse militaire basissen in hun omgeving. Van militairen die net geen nucleaire raket afvuren. Van professoren die het effect van nucleaire oorlog beschrijven. Van een president met plannen. Van gewone mensen overal die de kracht hebben op te staan tegen die onrechtvaardigheden en zich uitspreken tegen massavernietigingswapens van Amerika.  

Juni 2017: Het is makkelijk om etiketten op mensen te plakken: 'Wij' en 'hen'; 'De armen' en 'De rijken', 'die van 't stad' en wij, 'die van 't OCMW' en 'die moeten werken om hun kost te verdienen', 'de politici', 'de bedrijfsleiders'. Zij die we vertrouwen en waarmee we van alles gemeenschappelijk hebben en 'de ander'. Maar als we eerlijk zijn, ontdekken we dat we zoveel gemeenschappelijk hebben, dan verschijnt 'ons': wij die van hetzelfde houden, wij die allemaal zoeken naar geluk, betekenis en identiteit, wij die samen deel uit maken van deze bijzondere tijd en wij die door ontmoeting samen komen. Prachtig in beeld gebracht door TVDanmark. Zie ook juni 2016

Mei 2017: Onderwijs dat gelukkig maakt. Het Fins onderwijssysteem is het het beste van de wereld. Ze hebben de kortste schooldagen, het meeste vakantie en het minste huiswerk. Spel, groei, relaties en respect staan centraal. Rijk en arm: zoveel samen te leren. Bekijk en vind inspiratie uit de documentaire van Michael Moore 'Where to Invade Next'

April 2017: Laten we samen de wereld mooier maken, dat is de reden waarom elk jaar honderden studenten voor de opleiding Sociaal Werk kiezen aan KdG. Passie inzetten om mensen te versterken en acties opzetten om onze (leef)wereld te verbeteren. Wat ben ik dankbaar en trots hieraan mee te werken. 

Maart 2017: Myron Ebell is klimaatadviseur van Trump en baas van het Amerikaanse milieuagentschap. Hij gaf op 2 februari zijn visie op het Amerikaanse klimaatbeleid. Zullen we ooit op zijn uitspraken terugkijken als belangrijkste signaal van dit decennium? Helaas is het fragment van VRT niet meer beschikbaar. Dit vind ik terug op YouTube.

Februari 2017: De Mapuche is een indianenstam in Zuid-Amerika die minder gekend is omdat ze geen centraal bestuur hadden zoals de Mayas of Inca's. Dit volk werd pas begin 19de eeuw gekoloniseerd en strijdt vandaag in Chili en Argentinië voor het behoud van hun identiteit, hun zeer rijke cultuur en tradities. Hun visie op de wereld, afwezigheid van eigendom over land en hun geloof in de kracht van de natuur maakt hun een makkelijke prooi zijn voor mijnbouwbedrijven en multinationals.  "De Stem van de Mapuche", is een schitterende documentaire over globalisering en (neo)kolonialisme die traag op gang komt en twee keer moet bekeken worden om écht te begrijpen: sprakeloos en beschaamd blank te zijn. Een oproep te bewaren wat ons rest. Hun materialen niet in mijn smartphone.

Januari 2017: Het nieuwe jaar, daar drinken we een Zuid-Afrikaans wijntje op! Een wijn met zure bijsmaak. In de Kaapstad provincie werken 100.000 zwarte arbeiders in onmenselijke omstandigheden: onbeschermd tegen pesticiden, zonder zuiver drinkwater, onder het minimum-loon en zonder vakbondsrechten. De documentaire Bitter Grapes van Tom Heinemann opende mijn ogen voor wat ik aanvoelde maar niet zag toen mijn Zuid-Afrikaanse collega's in oktober 2016 trots hun 'wineyards' toonden. In een driejarig project, Caring Society, zal ik samen met 3 andere KdG collega's samenwerken met het gezonheidszorg departement van de University of Cape Town, die in deze documentaire aan het woord komt.

December 2016:  Jan Terlouw kijkt met heimwee naar de periode dat politiek moreel gezag had en we vertrouwden dat politici opkwamen voor het publieke belang. “Kijk naar kinderen, de jeugd. Ik heb een prachtig leven gehad. Ik wil dat jullie het ook kunnen hebben”, een emotionele oproep voor een leefbare aarde voor de jeugd in 'De wereld draait door'.

November 2016:  Leonardo DiCaprio heeft een klimaatdocumentaireBefore the Flood. Een wat simplistische analyse in de lijn van 'All we have to do is'What are we waiting for. Andere vormen van ecologische degradatie (niet alleen vervuiling maar ook uitputting van metalen en ertsen o.a. nodig voor batterijen) worden fijntjes verzwegen. De oplossing té simpel en de relaties met andere crisissen blijven uit beeld.

Oktober 2016: Jane Goodall onderzocht en leefde 40 jaar bij Chimpansees. Zij vertelt wat mensen uniek maakt:Taal. En via taal leren. Anderen vertellen op dezelfde manier wat de mens onderscheidt van andere dieren.  Non-human animals, niet menselijke dieren, noemt Peter Singer ze. 

September 2016 Morgen/Demain. Cyril Dion en Mélanie Laurent brengen andere economie, een andere landbouw, een ander systeem van onderwijs, een andere vorm van democratie in beeld. De film is niet online beschikbaar, maar wordt op 7 november om 13u30 en 20u getoond in CC Berchem.

Juni 2016 Zie de mens. Amnesty International brengt één vluchteling en één Europeaan samen en laat hen vier minuten elkaar in de ogen kijken. Zo eenvoudig is het opzet, zo krachtig het resultaat. Ontroerend. Sprakeloos.

Mei 2016. Trots om Ecuadoraan te zijn. Op 16 april 2016 vond in Ecuador een aardbeving plaats. Bij zo'n rampen komt vaak het Westen als 'redder' in beeld en blijft de lokale veerkracht, de kracht en oplossingen van de mensen zelf buiten beeld. Deze film toont hun solidariteit en acties zoals boodschappen van steun op hulpgoederen. Ecuador kan voor ons een inspiratie zijn: snel dalende armoede, rechten van de natuur verankerd in de grondwet en een ontwikkeling die gericht is op het goede leven (zie Buen Vivir bij 'In English' of bij 'realisaties').

April 2016. Kind van de JungleSabine Kuegler groeide op bij de Fayu-stam in Papua, Indonesia. Fantastische getuigenis over een complex leven dat inzicht geeft in ons mens-zijn en hoe fundamenteel de industriële revolutie ons veranderde. Enige kennis van het Duits vereist.

Maart 2016. Biodiversiteit in België. De uitsterving van dieren en planten gaat 1.000 keer sneller dan je van nature zou verwachten. Onze planeet kent vandaag de zesde grootste periode van uitsterving sinds het ontstaan van leven zo'n 542 miljoen jaar gelden. De vijfde grootste periode van biodiversiteitsverlies was 70 miljoen jaar geleden en betekende het einde van de dinosauriërs. Meer info over die geschiedenis.

Februari 2016. Op 1 februari zagen we op de Transitie Inloopdagen in Ieper 'This changes everything', boek en film van Naomi Klein die gaat over de strijd tussen het Kapitalisme en het Klimaat. Beschikbaar: korte trailer, langere reportage van The Guardian en tenslotte kan je ook een 'screening' bestellen van de volledige film. 

Januari 2016: In Vlaanderen is het gemiddeld 2,4 ° C warmer dan 200 jaar geleden. Er valt 13% meer regen en het aantal dagen met zware neerslag is verdubbeld van 3 naar 6 dagen per jaar sinds 1950. Dit heeft grote gevolgen voor waar en hoe we willen bouwen. Bekijk het Mira-rapport van de Vlaamse Milieu Maatschappij. Of bekijk het korte filmpje over klimaatverandering vandaag en morgen in Vlaanderen.

Sociale actie en duurzaamheid

  • Rob Hopkins bij Ted(TIP !)  Rob Hopkins stond mee aan de wieg van de transitiebeweging. Hij legt uit hoe een concept als piekolie wervend kan zijn voor verandering in lokale gemeenschappen. Wil je meer weten hoe men lokaal aan gemeenschapsopbouw doet? Bekijk dan: Transition 2.0: a story of resilience and hope in extraordinary times
  • het ‘Country clean-up’ project uit Estland ‘Lets Do It 2008’, waarbij een aantal activisten een heel land mobiliseren om sluikafval op te ruimen.
  • de Britse campagne 10-10 waarbij jongeren aangemoedigd worden om 10%  minder CO2 uit te stoten in 2010. Hiervan maakte de VRT een reportage van Britse jongeren die door kleine initiatieven een oplossing zoeken voor het klimaatprobleem. Er staan heel wat wervende initiatieven op YouTube. Eén voorbeeld hiervan is, hoe je individuele actie tot op een structureel niveau tilt, van Franny Armstrong, de filmmaker van ‘The age of stupid’. De campagne kwam in opspraak door een gewelddadig filmpje over een scène ineen klas, in een bedrijf en op het voetbalveld dat door  http://www.1010global.org   op het internet werd gezet: ‘Can you join us? No pressure?’. Of een oproep tot actie
  • over hoe je een beweging(actiegroep) kan maken/opstarten en een 'tipping point' kan uitleggen. Stockholm Resilience Centre publiceert regelmatig video’s een  uitleg over wat een regimeverandering is.
  • een hele reeks korte video’s die vragen beantwoorden over resilience, social-ecologische systemen, biodiversiteit, innovatie, materialenbeheer of ruimer ‘bronnen’-beheer of in het Engels Resource management, scenario’s plannen, stedelijke ecologie en ruimtelijke planning, landgebruik, beleid en overheidsoptreden.
  • het belang van dromen om dingen te realiseren, diversiteit en etniciteit, passie en liefde om grootse dingen te realiseren. Luister naar de speech Nasrdin Dchar bij de uitreiking van het Gouden Kalf



Beleidsgericht werken

  • over hoe je kan stilstaan bij veranderen een selectie van filmpjes die het thema duurzame ontwikkeling op een leuke, gevatte en/of informatieve manier in beeld brengen. Samengebracht door Socius en op het YouTube kanaal Prettiggeleerd 
  • de methodiek van samenlevingsopbouw die vertrekt vanuit grondrechten. Recht op energie en een gezonde leefomgeving maken daar deel van uit.
  • Multilevel government systems
  • “the story of change”  (TIP !) als vervolg op “the story of stuff”. Echte verandering komt wanneer mensen zich verenigen om grote verandering te creëren door de regels te veranderen. Bovendien in ondertiteld in het Nederlands. 
  • “the story of solutions”  (TIP!) past perfect bij hoe ik globaal denken en lokaal handelen zie.
  • Duurzaamheidsspiegelvan SLA21: gericht op gemeentelijk beleid, vooral het stuk rond het bewonersplatform

Rechtvaardige duurzaamheid en Noord-Zuid:

  • Paul Collier over zijn boek "bottombillion", over de miljard armste mensen van de wereld. Hoe kunnen we optimistisch zijn over menselijke ontwikkeling als er samenlevingen zijn die mensen geen hoop op beterschap geven. Hij pleit voor sociale integratie op globaal vlak en doet dit op 4 verschillende manieren om daaraan te werken. Tip: voor een beter begrip kan je de Engelstalige ondertiteling aanzetten.
  • lokale innovatie als antwoord. Inspiratieen kleine ideeën met grote effecten. Ergens in de sloppenwijken van een ontwikkelingsland.
  • Metropolis -Milieustrijders: over hoe mensen zich inzetten voor een betere wereld: voorbeelden uit Israël, Pakistan, New York en Nicaragua.
  • een voorbeeld van lokale veerkracht in de Shahel in Mali door lokalesamenwerken herbebossen
  • Kate Raworth vertelt over de ‘Doughnut Economics’ een economie met een sociaal minimum, gebaseerd op de mensenrechten en een planetaire begrenzing op basis van een veilige marge van een stabiel ecosysteem. De verkorte geanimeerde versie

 Vanuit ecologie werken aan sociale verandering

  • Johan Rockstrom die pleit om het milieuonze ontwikkeling te laten aansturen. Johan Rockstrom werd vooral bekend o.w.v. het Rockstrom-diagram dat hij in eind 2009 in Nature publiceerde waarin hij 9 planetaire grenzen vastlegde die bij het overschrijden ervan een nieuw tijdperk inluiden: het  Antopoceen en het einde betekent van het stabiele Holoceen. Tip: zet de Nederlandse ondertiteling aan.
  • IsEarth Past the Tipping Point dynamische gemonteerde vragen rond ecologische vraagstukken en duidelijke oproepen tot ecologische duurzaamheid, gebaseerd op “Boundaries for a Healthy Planet” van Scientific American (doorklikken naar Planetaryboundaries) of het stuk van Foley bekijken over risico van tipping-points. Meer multimedia van Intstitute of the environment van de Universiteit van Minisota.
  • over de gezichten van fossiele energie in ‘Landscapeof Oil’  of  De ware prijs van olie (TIP !) tegenover 'Powering a green planet'  of over hoe BP de grote olieramp in de Golf van Mexico en de opkuis ervan nadien aanpakte.
  • 'Crazy wombat’ maakt ludiek duidelijk dat we de aarde en haar bewoners moeten beschermen/anders moeten leven. Artistieke sociale actie.
  • De film There's No Tomorrow  (morgen begint vandaag) (TIP !)  werd in december 2012 op de tweejaarlijkse studiedag voor docenten maatschappelijk werk vertoond. Er is Nederlandstalige ondertiteling voorhanden en is een dankbaar startpunt om te bekijken welke samenleving en sociale actie er nodig is.
  • een gedicht dat pessimisme omdraait in positivisme: “Lost generation
  • een oproep rond zwerfvuil: It all comes back to you!
  • 'A Quiet Revolution' over waterin India PCB’s inSlovakije en ontbossingin Kenia: lokale actie rond ecologische problemen (geproduceerd door the Earth Council van de UNDP)
  • Klimaatproblematieken informatiedoorstroming  op ‘één vandaag’ (Nederlands programma)
  • Een interessant interview met Jeremy Rifkin over wereldwijde thema’s en de toekomst van onze planeet. Ook te bekijken op You Tube
  • Ook EndangeredPlanet is een erg dankbare episode voor duurzame ontwikkeling. Op de website van http://www.pbs.org/wgbh/peoplescentury/episodes/endangeredplanet/ staat een docentenhandleiding, verhalen, interviews en achtergrondinformatie. Op YouTube kan je de reeks zien in drie delen. Vooral het tweede deel gaat over sociale actie en verenigen om tegenmacht op te bouwen.
  • Onze planeet Home  (TIP !) een documentaire van de gekende Franse filmmaker Yann Arthus-Bertrand. Hij maakte ook prachtige documentaires over water. Home gaat over de gevolgen van menselijke activiteiten op onze planeet.
  • Waste Land of Het Barre Land, een documentaire over kunstenaar Vik Muniz die aan de slag gaat met mensen die werken op de grootste vuilnisbelt ter wereld de Jardim Gramacho in de buitenwijken van Rio de Janeiro. Enkel trailer ter beschikking.
  • Over hoe biodiversiteitsverlies en beelden van nooit geziene uitsterving leiden tot beweging en activisme voor het behoud van wildernissen en ecosystemen voor dieren en planten die met uitsterven bedreigd zijn. Laat je raken door "Racing Extinction"(TIP!) 

Consumptie en duurzaamheid

  • Het verhaal van materie(materiemiserie):(TIP !)  over de effecten van de economische cyclus van consumptie, ook gekend als de “Story of stuff”.
  • afval is voedsel van William McDonough bij Ted die bespreekt wat het ecodesign betekent (beschikbaar in het Nederlands, maar nogal ongestructureerd en anekdotisch gebracht waardoor niet zo bruikbaar in de les) vanuit intentie en verantwoordelijkheid over technosfeer en biosfeer tot duurzaam ontwerp en ruimtelijke ordening. Om het economische aspect beter in beeld te brengen misschien beter de film die de principes van Cradle to Cradle toegepast inNederland. Ook Nic Balthazar, stelt het Cradle to Cradle principe voor en promoot het ook.
  • Basta en de banken:  praktisch voorbeeld van hoe de financiële crisis  ‘werkt’ en hoe we daar onbewust aan mee betalen
  • Economie: vrijhandelsakkoord tussen de Noord-Amerikaanse landen (NAFTA): Extract uit “acapitalist story” van Michael Moore

Voeding en duurzaamheid

  • Op Ted vertelt een 11-jarige over wat er mis is met ons voedselsysteem.
  • In  Natural World: Farm for the Future vertelt Rebecca Hosking over de toekomst van de toekomst van de landbouw. Mooie beelden, prachtige lanschappen, schitterende toekomstvisie die haaks staat op het probleem van industriële voeding. Dat probleem wordt besproken in film 'Food Inc.'. Heel specifiek over de vleesproductie  legt 'Cowspiracy' duidelijke verbanden tussen klimaatverandering, vervuiling, habitatverlies, overbevissing, biodiversiteitsverlies en dierenmishandeling door de vleesproductie.
  • Over voedselverspilling en de logica van de distributiesector in taste the waste.  
  • De relatie tussen voedselverspilling en honger in de wereld. Food Waste - A Story of Excess
  • Bekijk de impact van een café late en het probleem watervoetafdruk waarbij stil wordt gestaan bij de nood aan innovatie en anders denken. Er is ook iets mis met boontjes uit Kenya.


 Het economisch systeem en duurzaamheid

  • Robert Reich (USA, 13 juni 2011) de vrije markt hapert door de toegenomen sociale ongelijkheid, de 'vooruitgang' van de meest welvarende top, de problemen van de middenklasse en de politieke gevolgen daarvan. Je vindt een samenvatting van zijn'zes punten' op het einde van het filmpje. Lees het volledige artikel op de NewYork Times
  • de ongelijkheid verder gevisualiseerd in deze dramatische grafiek over ongelijkheid   (TIP !) als een optocht van mensen over hoe welvaart verdeeld is in de Verenigde Staten en de perceptie die mensen hierover hebben. Allicht is de verdelingen van Europa minder extreem, maar allicht in vergelijkbare orde van grote. De top 1% van de Amerikanen heeft 40% van alle welvaart van het nationaal inkomen. Onlangs maakte Groen een filmpje over ongelijkheid en vermogens in België (TIP !) 
  • deze ongelijkheid brengt schade toe aan de samenleving. Dit interview met Richard Wilkinson en  Kate Picket toont aan waarom samenlevingen met een gelijkere spreiding van inkomen het beter doen dan ongelijke samenlevingen. Echter de uiteenzetting van Richard Wilkinson bij Ted.com  (TIP !) is krachtiger en kan in het Nederlands ondertiteld worden.
  • Hans Achterhuis: de utopie van de vrije markt. De kernwoorden zijn: kapitalisme, utopie, Ayn Rand ('Atlas Schrugged'), Wall Street, Alan Greenspan (voorzitter FED, nationale bank USA), utopia of greed, kredietcrisis. Lees hier een recensie van het boek of zijn video.
  • Paul Verhaeghe: het individu wordt ziek van het economischsysteem (enkel eerste 10-min.). Onze identiteit (positie en verdienstelijkheid) hangt meer en meer af van ‘individualisme en materialisme’ dan van ‘solidariteit en gemeenschappelijkheid'. Er heerst een de 'rank and yank' – mentaliteit of 'Sociaal Darwinisme' in onze samenleving. Dit brengt meer sociale angst' en onzekerheid met zich mee. Het is een kritiek op het neoliberalisme.
  • Op vergelijkbare manier spreekt Dirk De Wachter over Borderline TimesEenrecensie van zijn boek op Cobra.  95.000 Belgen lijden aan depressie (en blijven daardoor thuis, met een uitkering), een stijging met 10.000 stuks op twee jaar tijd in DeStandaard van 31 oktober 2012.
  • Hidden Face of Globalization over arbeidsomstandigheden en toegang tot basisrechten.
  • Debtocracy een Griekse bottom-up documentaire over schuld en democratie en oplossingen verzwegen door bestuur en media.
  • Crash Course geeft een basale verklaring van het economisch systeem en brengt hiermee de risico’s’ van het systeem aan het licht.  Handig zijn de twintig verschillende hoofdstukken waar je apart kan op doorklikken.
  • Crisis of Credit Visualized over de excessieve geldcreatie zonder waardecreatie aangemoedigd door de FED, piramidespelen en oplopende huizenprijzen in de USA.
  • als overgang naar de volgende paragraaf, ‘de grenzen aan de groei’ door Tim Jackson.(TIP !)  De vertaling van zijn boek werd in 2010 gepubliceerd. Een interview met hem bij Oikos. Lees het voorwoord en hst 1 op Hitte.nu, waar trouwens heel veel boeken zoals het tranistiehandboek gratis worden aangeboden.
  • Jeremy Rifkin over de nieuwe wereldeconomie.   In ‘het internet van dingen’ schetst Jeremy Rifkin zijn toekomstbeeld over een circulaire economie zoals 3D-printen en deeloplossingen zoals autodelen die vorm krijgen in de nieuwe industriële revolutie. 

Duurzame economische systemen

  • als inleiding More Than Money: The Good Life Parable
  • Michel Bauwens over 'van mens tot mens' of 'P2P'.
  • Sacred Economics van Charles Eisenstein vertrekt bij de geschiedenis van geld en gaat naar een geldsysteem dat vervreemd en vernietigt, dat schaarste en competitie creëert.  Hij ziet dit als een kans voor tranistie naar een duurzame levensstijl. Zijn film is in het Nederlands ondertiteld en op de website kan je zijn boek ook online lezen.
  • Economics of Happyness met Helena Norberg-Hodge een documentaire die pleit voor terug lokaal gaan van de economie.  Gemeenschappen en mensen die hiervoor projecten opzetten,  herstellen welzijn en bouwen aan een betere wereld. Sinds het najaar van 2013 wordt de volledige documentaire  (TIP !) ook gratis online aangeboden. Meer info.
  • Stady state economy van Rob Dietz en een massa relevante presentaties, films en talks die wordt samengebracht op deze pagina.
  • the economics of a happy planet van Nic Marks op Ted.com
  • Gross National Happyness en nog eens toegelicht door Maarten Desmet at TEDxFlanders en verschillende andere filmpjes 
  • The Moneyless Man, Mark Boyle stichter van de online community Free economy, and for living without money since November 2008
  • The Sharing Solution van Janelle Orsi en Emily Doskow over hoe je tijd en geld kan besparen door je leven te vereenvoudigen.
  • Take BackYour Time van John De Graaf  'What's The Economy For, Anyway?' and co-author of 'Affluenza: The All-Consuming Epidemic‘
  • ecological economics and growth van Peter Victor en zijn pleidooi voor systeemverandering. (Canadian Society for Ecological Economics) en auteur van 'Managing without Growth. Slower by Design, not Disaster'.
  • Richard Douthwaite van de Ierse Foundation for the Economics of Sustainability en auteur van  'The Growth Illusion' en 'The Ecology of Money‘
  • maar ook vele anderen zoals: Barefoot Economics (van Manfred Max-Neef en 'Human Scale Development' and 'From the Outside Looking In’), Local Living Economies (van Judy Wicks White Dog Cafe and Business Alliance for Local Living Economies), vocal critic of growth models (van James Gustave Speth) en 'Alternatives to Consumerism' network (Sulak Sivaraksa).
  • Ook onze eigen Michel Bauwens met Peer-to-Peer Alternatives, Hazel Henderson met 'Ethical Markets: Growing the Green Economy', Riane Eisler en 'The Real Wealth of Nations: Creating a Caring Economics' en Rachel Botsman 'What's Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption'.
  • Andere namen waarop je kan zoeken naar oplossingen voor een doorzame economie zijn: Andrew Simms ('Ecological Debt: Global Warming and the Wealth of Nations‘),  Ben Dyson (Positive Money), Brian Czech (Center for the Advancement of the Steady State Economy) en Serge Latouche en de  Décroissance Movement in Frankrijk en auteur van 'Farewell to Growth'.

Welzijn en duurzame ontwikkeling

  • 1.500 euro maandelijks op de rekening, onvoorwaardelijk! Dit is het basisinkomen als oplossing voor inkomenongelijkheid door herverdeling van kansen en middelen. Is dit haalbaar? Een documentaire van december 2014 door Panorama. Meer over het basis inkomen op Europees niveau via deze link. Een grondige uitleg over het basisinkomen door pleitbezorger Philippe Van Parijs.(TIP!)  
  • kijken naar goed voelen en gelukkig zijn. Het HIVA legt uit. Spreekt over kwaliteit van leven, voor huidige en toekomstige generaties en het belang van anderen en de capabilities theorie van Amartya Sen.
  • Klaas van Egmond (faculteitshoogleraar Milieukunde), werkte jarenlang aan de klimaatproblematiek. Hij schetst een methode waarin duurzaamheid als zoektocht naar integrale mens- en wereldbeelden kan worden beschreven. Zijn doctoraatslezing kan je volgen en je vindt de slides die hij gebruikt bij de lezing onder deze link.
  • film the corporation plaatst een kritische noot bij de wanverhouding tussen het loon en het welzijn van textielarbeiders in het Zuiden en het handelen van bedrijven.

 Welzijn, duurzaamheid en landbouw

 Over Klimaat en het Parijs-akkoord

Denken, verbondenheid en spiritualiteit in relatie tot duurzaamheid

  • Daniel Kahneman toont de irrationele mens in het casino-kapitalisme en de achterliggende mechanismen van de vrije markt en overheidsingrijpen. Hij schreef een boek over ons onfeilbare denken (een bespreking bij Cobra) en een hoofdstuk uit zijn boek. Hij kreeg in 2002 de Nobelprijs voor economie. Zijn lezing bij Ted.com Het raadsel van ervaring vs. geheugen. Zijn lezing over snel en traag denken. Door onder ‘Daniel Kahneman’ te zoeken op You-Tube vind je 10-tallen interessante lezingen en interviews met hem.
  • een nogal spiritueel maar wel mooi in beeld gebracht project dat GlobalOneness noemt. Het gaat over negatieve economische groei en de kracht van geloven in mensen die het hoogste potentieel van menselijke ontwikkeling realiseren. Filosofisch van inslag over wat ons verenigt als menselijke wezens en hoe de wereld er zou kunnen uitzien als we realiseren wat mogelijk is. Enkele jaren geleden was de volledige film online beschikbaar. Nu kan je hem bekijken mits financiële steun aan het project. Je vindt de trailer op YouTube en tal van andere films met didactische aanbevelingen op: http://www.globalonenessproject.org/library.
  • Deze organisatie zet ook prachtige beelden op muziek. Zo brengen ze op magische wijze vrouwelijkheid, dieren en landschappen samen in Yucatan, Mexico. Medicine for the people. Bekijk ook hun andere audio-visuele kunsten op http://undergrowth.org/motion_pixels  

 ---

suggesties welkom

sommige van bovenstaande thema's worden vandaag verdergezet in:

www.toekomstdenken.be en www.levendeplaneet.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten